Ò Fial Dels Carcinòls Vertuoses

A propos

Ô’Fial dels Vertuosos Carcinòls se propose de promouvoir la Culture Occitane et plus particulièrement Quercynoise au travers des vestiges de l’architecture rurale, des gens du terroir, de leur belle langue et de leurs traditions.
Tout ce qui peut et doit absolument se partager, c’est évidemment le savoir, mais aussi et surtout le savoir vivre et la Culture : il en va même du devenir de notre civilisation. Il est par ailleurs plus qu’urgent de procéder à cette collecte d’informations, dont les derniers détenteurs disparaissent quotidiennement.
Il est donc du devoir, de ceux qui détiennent le savoir de partager leur Culture.

LES QUERCYNOIS & LEUR CULTURE

  • UN NÒBLE NÈCI / UN NOBLE NAÏF

    , par Claude Vertut

    UN NÒBLE NÈCI Joeu Simon
    Lo reire-grand, Miquèu Vincent, relotgièr a Fijac al sègle XIX, èra frimasson e se fasiá apelar Artemon, qu’es, coma cadun z-ò sap, lo masculin d’Artemis , la divesa de la caça, e, çaquela, èra pas caçaire ! Lo Grand éra un trufandièr de primièra, e, amb los amics seus fasiáun de (...)

  • LO PROVÈRBI DEL JORN 21 DE DECEMBRE ; SENT TOMAS

    , par Claude Vertut

    LO PROVÈRBI DEL JORN
    Lo 21 de decembre darrièr jorn de la davalada, lo pus cort de l’annada e se festan los Tomas ; per d’autres es lo 28 de Jònvier, per d’autres al mes de julhet, mas segur que lo sacrifici del parc se fa pas en estiu !
    LO PROVÈRBI DEL JORN
    « Per Sent Tomas,
    S’as un porc dona (...)

  • L’IVÈRN : « Quatre Sasons » Aimat Tastaire

    , par Claude Vertut

    Extrach de las « Quatre Sasons » de nòstre Amic Aimat Tastaire
    L’IVÈRN
    L’ivèrn, lo vielhum s’ensèguon normalament E tot al buf freg de la darrièra sason Se passís e desapareis fatalament, Aquò’s aital e se’n cal far una rason. L’òme deu saber que sa vida es un anar, Sens far d’estampèl, arriba al cap de (...)

PATRIMOINE

GASTRONOMIE

  • Lo torrilh - Le tourin à l’ail

    , par Marc Lagaly

    Une version du tourin à l’ail proposée et transcrite en langue d’oc par Jérémie Serres de 4eme du Collège Gambetta de Cahors.
    1- Cal pelar las cebas e las atalhonar plan finament
    2 - Cal pelar los grans d’alh, e los esclafar.
    3 - Far caufar d’òli d’oliva e i botar las cebas e los alhs a fuòc doç . (...)

  • Caulet gratinat a la Carcinòla

    , par Marc Lagaly

    Recette du chou gratiné à la quercynoise transcrite par Thomas Blanc de 4eme occitan du Collège Gambetta de Cahors.
    Caulet gratinat a la Carcinòla
    Los ingredients
    Un brave caulet frisat 8 lescas de bacon un topinon de burrada 1 mujòl sal, pèbre, gruièra (o fromatge raspat)
    1/Cal blanquir 10 (...)

  • La sangueta de P. Decas

    , par Marc Lagaly

    Recette de la sanguette par Paulette Decas de Mercues, transcrite par Gael Lalabarde, de 4eme du Collège Gambetta de Cahors
    La SANGUETA 1 ceba lo sang d’una pola de salça tomata un pessuc de pèbre e de sal
    Botar de (...)

ACTUALITE-CULTURE-EVENEMENTS LOCAUX

  • BEGOUX - FEVRIER 2019

    , par Marie-Claude Gennero

    Rencontre d’animateurs en danses traditionnelles avec l’AMTPQ le 9 février 2019, salle des fêtes de Begoux, de 14h à 18h.
    Pour enfants et adultes débutants Les différents types de danses, comment gérer une séance… Travail sur un répertoire pour les enfants : petits (4/6 ans), grands (7/11 ans) et pour (...)

  • Conférence, suivie de dédicaces de Nicolas Savy

    , par Marc Lagaly

    Luzech- Samedi 2 février : Conférence, suivie de dédicaces de Nicolas Savy -
    Sujet : " Les Anglais attaquent ! ...
    Autour de Luzech, l’organisation défensive des bourgs quercinois de la basse vallée du Lot pendant la guerre de Cent Ans" -
    Musée Armand Viré (152 Rue de la Ville), à 15h,
    tél 05 65 30 58 (...)

  • Janvier avec Aqui l’oc de Saint-Céré (46)

    , par Marc Lagaly

    Adiu a totes !
    Les nouvelles d’AQUÍ L’ÒC pour le mois de janvier sont les suivantes :
    L’Association vous souhaite une bonne année et une bonne santé pour 2019 ! Vendredi 4 janvier, à 18h, à l’Espaci Occitan Carcinòl à Saint-Céré : atelier mensuel de discussion pour passer un moment de convivialité en (...)

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